Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2009 09:27 - 2008 - година на подготовка на проекти, 2009 - година на реалното им изпълнение. Дали?
Автор: ippm Категория: Други   
Прочетен: 1150 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.02.2009 09:30


В обръщението си на третото заседание на Комитета за наблюдение на НСРР (Национална стратегическа референтна рамка) директорът на ГД „Регионална политика” на ЕК Жан-Мари Сейлер отбелязва, че Комисията оценява положителните промени и усилията на правителството да постигне напредък, но подчертава, че трябва да получи увереност, че средствата ще бъдат правилно разходвани. Той допълва още, че ако 2008 г. е била година на подготовка на проекти, то 2009 г. трябва да е на реалното им изпълнение.


Дали това ще се случи е нещо, което зависи изключително от практиките, прилагани при разходване средствата от получената безвъзмездна финансова помощ, но, разбира се, зависи и от контролът, който ще бъде наложен. Усвояването на европейските фондове е може би гарант за развитието на България в условията на така коментираната финансова криза, или поне това е мнението на министърът на финансите Пламен Орешарски, което той изказа при откриването на Третото официално заседание на КН на НСРР. 


Един факт е неоспорим - отговорностите пред нас като съвсем нов член на Европейския съюз са още по-големи. Тук ще се съгласим с финансовия министър, че едно от предизвикателствата е дебата за определянето на политиките в бъдещия бюджет на ЕС и кой е начина, по който най-добре да се адресират средствата, за да се насърчи изпълнението на европейските цели и най-ефективно да се използва този финансов ресурс за постигането на максимален ефект. 2009 година ще покаже и дали мерките, които са предприети (според изказване на вицепремиера и председател на КН на НСРР Меглена Плугчиева на същото заседание) ще бъдат ефективни за отстраняване на грешките, допуснати при усвояването на средствата от предприсъединителните програми и дали наистина те няма да бъдат прехвървърлени към Оперативните програми. 


Всички ние силно се надяваме направените редица законодателни промени в Закона за обществените поръчки, Закона за държавната финансова инспекция, НК и НПК да бъдат от полза и наистина да спомогнат за едно прозрачно разходване на средствата. 


Статистика: до момента получените авансови плащания от ЕС по тях са размер на 367 926 955 евро. Пожелаваме си през 2009 г. те да бъдат използвани по предназначение.






Тагове:   дали,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив