Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2009 12:50 - Бизнесът поиска да се съкратят сроковете за разглеждане на проекти по оперативните програми на 30 дни
Автор: ippm Категория: Бизнес   
Прочетен: 3017 Коментари: 3 Гласове:
0



До края на април ще бъдат готови новите опростени процедури за финансиране на земеделски проекти със средства от ЕС. Това обяви пред представители на бизнеса вицепремиерът Миглена Плугчиева. Да се улесни достъпът до финансиране от оперативните програми и да се ревизира политиката на търговските банки в България поиска бизнесът по време на дискусия за проблемите по време на финансова криза.

Честата практика на насилствено преоформяне на договорите за банково кредитиране води до невъзможност да се прогнозира банковата политика, а от там и финансовите действия на отделната фирма, алармираха представителите на бизнеса. Това е един от конкретните примери, който посочиха за подмяна в съставните части на структурата на лихвените проценти в зависимост от конюнктурата на пазара. Това, което препоръча еврокомисарят по въпросите на защита на потребителите Меглена Кунева, беше бизнесът да търси правата си в тази сфера с помощта на помирителни или дори съдебни процедури.

Бизнесът постави искания да се съкратят сроковете за разглеждане на проекти по оперативните програми на 30 дни.

"В нормативните документи трябва да се предвидят санкции за държавните служители, които са причина за забавянето в плащанията", заяви председателят на Българска стопанска камара Божидар Данев.

От кандидатите със земеделски проекти за подпомагане със средства от ЕС вече няма да се изисква представянето на документи, които могат да бъдат осигурявани по електронен път, а Държавен фонд "Земеделие" започва ежеседмично да публикува на интернет страницата си информация за хода на обработка на заявленията за подпомагане. Повече от 5300 са проектите, които в момента чакат във Фонд Земеделие.

"Буквално администрацията не съумява да обработи тези проекти и до определен праг на стойността да се даде възможност оценката да се прави от областните служби", отбеляза Меглена Плугчиева.

По думите на вицепремиера Плугчиева Агенция САПАРД може да разплаща веднага осигурените от кабинета 100 млн. лв. за изрядни проекти, не е необходимо да се чака разрешение от Министерството на финансите.


Тагове:   EU,


Гласувай:
0



1. анонимен - Мисията невъзможна
16.04.2009 14:38
Физическият капацитет на администрацията не достига и сега, а ако съкратим сроковете, колко ли трябва да се раздуе щатът на администрацията и за какво ще се изразходват средствата - за проекти или за заплати на чиновници.......... Май пак сме в омагьосан кръг.
цитирай
2. анонимен - Съкращаване на сроковете за оценка на проектите
16.04.2009 15:21
Абсолютно вярно е, че администрацията няма физически капацитет да оцени всички проекто-предложения в искания срок! Но това може да се случи, ако оценителните комисии се състоят от външни експерт-оценители, които работят по 8 часа на ден само това. А освен това неграмотно изготвените проекти допълнително затрудняват и забавят процеса - те трябва да отпадат от оценка на възможно най-ранен етап, за да не губят време и нерви на оценителите.
цитирай
3. ippm - Публикувахме тази информация и...
16.04.2009 15:52
Публикувахме тази информация именно за да предизвикаме дискусия. Благодарим Ви за мненията. Ако желаете някои от тях да бъде публикувано във вече обсъжданите от нас списания, моля посочете своите имена и контакти.
цитирай
Търсене

Архив